AHRS skonštatovala, že dopyt po ubytovacích a stravovacích službách
napriek zrušeniu pandemických opatrení aj naďalej výrazne zaostáva za
predcovidovým obdobím v roku 2019. Vyčíslila, že v roku 2019 na
Slovensku minuli domáci a zahraniční turisti objem financií v hodnote
4,7 miliardy eur. Z dlhodobého sledovania je pritom zrejmé, že 70 %
spotreby realizujú ubytovaní hostia.
Podľa asociácie oproti prvému štvrťroku 2019 segmentu HORECA (hotely,
reštaurácie, kaviarne) začiatkom tohto roka chýbalo až 22.000
zamestnancov. To predstavuje pokles zamestnanosti o 20 %. Zároveň
dodala, že kým v roku 2019 dosiahla priemerná mzda v hoteloch a
reštauráciách 60 % z priemernej mzdy v hospodárstve SR, v prvom
štvrťroku 2022 to už bolo len 54 %. V dôsledku inflačnej a energetickej
krízy zároveň podľa AHRS rastú platy pomalšie, než by mali, čo
pravdepodobne čoskoro spôsobí ďalší odchod zamestnancov do iných
sektorov.
Z prieskumu, ktorý AHRS realizovala v období od 25. augusta do 5.
septembra tohto roka medzi ubytovacími a reštauračnými zariadeniami,
tiež vyplýva, že náklady na energie od mája do júla medziročne stúpli
viac ako dvojnásobne. Napriek snahe o zníženie spotreby elektrickej
energie a plynu, a teda o úsporu nákladov, však podľa asociácie nedokážu
hotely a reštaurácie preniesť zvýšené náklady do cien svojich tovarov a
služieb.